Partner: Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT)
Fejlesztés ideje: 2019. augusztus

A Szegedi Közlekedési Társaság részére belső használatra szánt szoftvert fejlesztettünk a megállóhelyi menetrendi laptáblák, valamint a társaság weboldaláról letölthető menetrendek automatizált generálásához. A szoftver alapját a menetrend alkalmazásaink mögötti térinformatikai rendszerek adták, így a kész terméket mindössze egy hónap alatt átadtuk és üzembe helyeztük. A szeptemberi iskolakezdéstől már az új menetrendekkel találkozhatnak az utasok a villamos- és trolibusz-megállókban.

Letölthető megállóhelyi menetrendek a Szegedi Közlekedési Társaság weboldalán (szkt.hu).

Az így készült menetrendek nem csak esztétikusabbak a korábban alkalmazott megoldásnál, de a fejlesztésnek köszönhetően jelentősen egyszerűsödött a megállóhelyi menetrendek frissítésének folyamata is. Változás esetén a pontos megállóhelyi indulásokat tartalmazó táblázatok az előre elkészített sablonok alapján közvetlenül a belső rendszerekben rögzített végállomási indulási időkből és a menetidőből generálódnak, így az új hirdetmények elkészítése a korábbinál jelentősen kevesebb emberi beavatkozást igényel.

Szintén a menetrendi adatokból, teljesen automatizáltan kerül előállításra a hirdetmények bal oldalán található vonalrajz is, amely az egyszerűbb útvonalak mellett az összetettebb szituációkat, mint például az elágazó járatokat és betétjáratokat is támogatja. Ennek köszönhetően lehetőség van több vonal egy oldalon történő megjelenítésére is, így a laptáblák nem csak könnyebben áttekinthetőek, de kevesebb helyet is foglalnak.

Elágazó járatok megjelenítése a hirdetményeken (balra).

Az elkészült hirdetmények a publikálás megkönnyítése céljából a belső folyamatokhoz igazodva, leválogatva tölthetőek le a rendszerből. Mivel a folyamat legtöbb lépcsője automatizált, az új menetrendi táblák gyorsabban elkészülnek, az emberi hibák esélye csökken, így az új típusú hirdetmények kezelése hosszú távon is fenntartható folyamat marad. A fenti megoldás ezen felül utat nyit olyan, a kézi szerkesztés esetén nehezen megvalósítható újítások bevezetése előtt is, mint például térképek és egyéb dinamikus szemléltető ábrák megjelenítése a hirdetményeken.