A mai napon elindult a tervezeg.hu, Zalaegerszeg és vonzáskörzetének közös webes utastájékoztató felülete.

A fejlesztés Zalaegerszeg Önkormányzatának megbízásából, a Shareplace projekt keretében valósult meg. Csapatunk végezte a szolgáltatás létrehozásához szükséges szoftverfejlesztési munkákat, beleértve a reszponzív webalkalmazás fejlesztését, a menetrendi háttérrendszer fejlesztését, a szolgáltatóktól érkező menetrendi adatok feldolgozását, valamint a fejlesztéssel kapcsolatos projekt management, tervezési, UI/UX, tesztelési és üzemeltetési munkálatokat is. A fejlesztés során szorosan együttműködtünk az Önkormányzat, a Mobilissimus és a Volánbusz szakembereivel.

A tervezeg.hu legfőbb előnye a korábbi megoldásokkal szemben, hogy közös felületen jeleníti meg a városban elérhető szolgáltatók menetrendjeit. A Volánbusz helyi autóbusz-menetrendjei és a MÁV helyközi vasúti menetrendjei mellett integrálásra kerültek a Zalaegerszeg területén közlekedő igényvezért buszjárat, a Zergebusz menetrendjei is, így közvetlenül innen is elindítható az utazásra jelentkezés folyamata. Jövőbeni cél, hogy a rendszer a helyközi autóbusz-menetrendekkel is bővüljön.

Közös felületen láthatóak a Volánbusz helyi menetrendjei (világoskék), a MÁV vasút menetrendjei (sötétkék), valamint a Zergebusz igényvezért járatainak megállói (zöld).

Jelen fejlesztés célja egy minimalista felület létrehozása volt, amely könnyen átlátható, mégis tartalmazza a tájékozódáshoz szükséges alapvető funkciókat: megállók keresése (térképen, név szerint, vagy az aktuális pozíciónk alapján), indulási idők megtekintése, valamint egy adott járat útvonalának áttekintése. Kiemelt figyelmet szenteltünk a mobileszközök támogatására, hisz az okostelefonokról indított látogatások száma mára már meghaladja az asztali számítógépekről érkezőkét.

A fejlesztés során csapatunk az alábbi feladatok látta el:

  • Reszponzív webes felület fejlesztése, amely asztali számítógépeken és mobiltelefonokon egyaránt jól használható.
  • Menetrendi háttérrendszer létrehozása az iparágban széles körben ismert nyílt forrású szoftverek segítségével.
  • OpenStreetMap alapú vektoros térkép biztosítása a webes felület számára.
  • Adatkapcsolat kiépítése a közlekedési szolgáltatók (Volánbusz, MÁV) irányába a menetrendek folyamatos frissítése érdekében.
  • A szolgáltatóktól érkező heterogén adatforrások szabványos formátumra történő alakítása (GTFS), az adatok tisztítása, a különböző szolgáltatóktól érkező adatok összekapcsolása, valamint a felmerülő adathibák javítása.
  • Üzemeltetés és 24/7 monitorozás saját infrastruktúránkon a megbízható működés érdekében.

A menetrendi adatok feldolgozásához a menetrend.app mögötti háttérrendszereket vettük igénybe, amely lehetővé tette számunkra, hogy a szolgáltatóktól érkező különféle formátumú menetrendi adatokat hatékonyan feldolgozzuk, azokat egységes formára hozzuk, majd az online utastájékoztató felületet kiszolgáló háttérrendszereknek átadjuk. Kiemelt célunk volt, hogy ezen munkálatok minél nagyobb része az iparágban elterjedt szabványos megoldásokra építve történjen, ezzel növelve a szolgáltatás megbízhatóságát, és segítve az átjárást a különféle rendszerek között. A menetrend alkalmazásunk mögötti rendszerek ezidáig az ország 7 nagyvárosában, több, mint 275 000 aktív felhasználóval bizonyítottak, és reményeink szerint biztos alapként szolgálnak majd a tervezeg.hu közönsége számára is.