Tavaly év elején vásárolta meg a Google a jogot az .app végződésű domain-ek értékesítésére, majd május 7-én megnyílt ezek regisztrációjának lehetősége a publikum számára is. Az egy éves évforduló alkalmából a Google most egy válogatást szervezett, amelyben összegyűjtötték a számukra legszimpatikusabb 100 szolgáltatást, amelyek már .app domaint használnak. Örömünkre szolgál, hogy a menetrend.app-al mi is felkerültünk a fenti listára.

Még tavaly májusban, nem sokkal a publikus regisztráció indulása után jegyeztük be a menetrend.app domaint, majd néhány nappal később már át is költöztünk a korábbi menetrendapp.hu címről az új helyre. A költözés során figyeltünk arra, hogy a régi URL-eket megfelelő módon irányítsuk át az új címre, valamint arra is, hogy a régebbi, és akár még évekig is aktívan használt app verziók továbbra is megfelelően működjenek. Az átállás zökkenőmentesen zajlott, néhány napon belül a keresőkben is frissült a webcímünk, és azóta is elégedettek vagyunk az új domainünkkel.

Mégis milyen előnyei vannak a .app domaineknek?

.app végződésű domaint bárki regisztrálhat, aki valamilyen alkalmazást vagy ehhez kapcsolódó szolgáltatást üzemeltet. Egy .app domain az alábbi előnyöket nyújtja egy klasszikus .com vagy .hu domainhez képest:

Kötelező HTTPS: A teljes .app tartomány felkerült a HSTS preload listára, így a böngészők kizárólag HTTPS-en keresztül hajlandóak kommunikálni ezekkel a weboldalakkal. Ez növeli ezen szolgáltatások biztonságát, és összhangban van az Apple és a Google törekvéseivel, amelyeknek köszönhetően az újabb rendszereken már csak HTTPS-en keresztül kommunikálhatnak az iOS és Android alkalmazások.

Könnyen megjegyezhető: azzal, hogy az "app" kifejezés átkerül a domain név végére, a fennmaradó rész rövidebbé és egyszerűbbé válik – sőt, ideális esetben csak egyetlen szót tartalmaz majd. Emellett .app-ra végződő webcímmel kizárólag appok rendelkezhetnek, így a felhasználók számára is egyértelmű, milyen szolgáltatást találnak majd a domain mögött.

Tiszta lap a későn érkezőknek: egy új termék vagy szolgáltatás elindításának fontos része a megfelelő domain név kiválasztása, azonban sajnos nem könnyű hangzatos, de mégis szabad domain nevet találni. Gyakran szembesülünk mi is és ügyfeleink is azzal, hogy nem csak a product.com, a product.net, vagy épp a product.io, de még a közel sem optimális getproductapp.net is foglalt. Habár a Google közleménye szerint csak az első 24 órában több, mint 100 000 .app domaint regisztráltak, mégis kevésbé telített az évtizedek óta létező társainál, így jó alternatíva lehet az újonnan induló appok és szolgáltatások számára.