Mindkét népszerű alkalmazásbolt, az Apple App Store és a Google Play Store rendelkezik saját fizetési rendszerrel, amely kényelmes módját jelenti a felhasználók számára az alkalmazások és különféle szolgáltatások vásárlásának. Ezzel a fizetési rendszerrel találkozhatunk többek között:

  • fizetős alkalmazások telepítésekor,
  • alkalmazáson belüli előfizetések vásárlásakor,
  • vagy alkalmazáson belüli egyszeri vásárlások esetén is.

Az Apple és a Google ezért a szolgáltatásért cserébe jutalékot számol fel a fejlesztők irányába, amely korábban fixen a vásárlás összegének 30%-át tette ki. A közelmúltban azonban több változás is történt, amelyek a kisvállalatok számára segítséget nyújthatnak.

Mikor kötelező, és mikor nem az Apple és a Google fizetési rendszerét használni?

Általánosságban minden olyan esetben kötelező a használatuk, amikor a felhasználó valamilyen digitális terméket vagy szolgáltatást vásárol az alkalmazáson keresztül, például:

  • zenék, videók, filmek, oktatóanyagok, vagy egyéb digitális tartalmak,
  • játékon belül tartalmak (extra élet, játékidő, karakterek, tárgyak, stb),
  • alkalmazáson belüli reklámmentesség, vagy funkciók,
  • online tárhely, levelezés, és egyéb üzleti vagy pénzügyi szolgáltatások.

Más fizetési megoldást kell azonban igénybe vennünk:

  • fizikai áru vagy szolgáltatás vásárlásakor (például ételrendelés, bevásárlás, személyszállítás, kondibérlet, mozijegy, takarítás, stb),
  • pénzátutalás és banki szolgáltatások esetén,
  • adakozáskor, amennyiben az adómentes (tipikusan közhasznú szervezetek számára),
  • vagy bármilyen olyan esetben, amikor azt az App Store / Google Play Store szabályzata tiltja (pl. szerencsejátékok).

Ha nem egyértelmű, hogy egy szolgáltatás melyik kategóriába esik, a végső szót minden esetben az Apple és a Google mondja ki, azonban csapatunk szívesen segít a lehetőségek felmérésben.

Hogyan alakulnak a jutalékok az egyes platformokon?

Mind az App Store, mind a Google Play store a kezdetektől fogva 30%-os jutalékkal dolgozott, tehát a vásárlásokból származó nettó árbevétel 70%-t kapták meg a fejlesztők, a maradék 30% pedig a szolgáltatás díja volt. Az idei év azonban jelentős változásokat hozott mindkét platformon:

  • Az Apple az App Store Small Business Program keretében 2021. január 1-től 15%-ra csökkentette a jutalékát azoknál a cégeknél, akik App Store-ból származó bevétele az előző évben nem érte el az 1 millió USD-t (kb. 300 millió forintot). Becslések szerint ez az összes fejlesztő csaknem 98%-át jelenti, akik az Apple fejlesztői portálján igényelhetik a kedvezményt. Amennyiben év közben túllépnék a határértéket, automatikusan kiesnek a programból, de ha később ismét a határérték alá csökkenne a bevételük, a következő naptári évtől újra jelentkezhetnek.
  • A Google is hasonló lépést jelentett be: 2021. július 1-től szintén 15%-ra csökkenti a Google Play-ből származó bevételek utáni jutalékát. A kedvezmény az évi első 1 millió USD bevételre vonatkozik, így az Apple-el ellentétben minden cég jogosult rá. Ha például egy fejlesztő 3 millió USD-s bevételre tesz szert egy naptári évben a Google Play-n keresztül, az első egy millióra ők is igénybe vehetik majd a kedvezményt, akár folyamatosan minden évben is.
  • Mindkét platform bevételtől függetlenül további kedvezményt biztosít a hosszú távú előfizetésekre: azon előfizetőkre vonatkozóan, akik legalább 12 hónapon keresztül folyamatosan fizetnek egy adott előfizetésért, a további hónapokra vonatkozó jutalék szintén 15%-ra csökken.

Minden egyéb esetben továbbra is a korábbi, 30%-os jutalék kerül felszámításra.

Mikor érkezik meg a kifizetés?

A vásárlásokból befolyó összegek mindkét platformon egy gyűjtőszámlára érkeznek meg, melyet utólag, egy összegben utalnak át a fejlesztőnek.

  • A Google Play esetében az adott havi eladások következő hónap 15-e utáni első munkanapon érkeznek meg (plusz a banki utalás átfutási ideje, jellemzően további egy nap). Például a januári eladásokból származó bevétel várhatóan február 16-án érkezik meg a vállalkozás számlájára.
  • Az Apple App Store esetén a fizetések az Apple belső könyvelési ciklusaihoz igazodnak, így a kifizetés dátuma rendszertelenebb, de minden esetben a tárgyhót követően 30-45 nappal történik. A fenti példánál maradva, a januári eladások bevétele várhatóan március első hetében érkezik meg.

Milyen lehetőségeim vannak, ha más fizetési megoldást szeretnék használni?

A viszonylag magas jutalékok miatt jogosan merül fel az igény, hogy a vásárlások valamilyen alternatív fizetési szolgáltatón, vagy esetleg saját, webes fizetési rendszeren keresztül történjenek. Ekkor jelentősen kedvezőbb (tipikusan 1-3% közötti) jutalékkal számolhatunk a vásárlásoknál, azonban a fizetést, számlázást, és az ezzel járó ügyféltámogatást magunknak kell implementálni. A leggyakrabban akkor találkozunk ezzel az igénnyel, ha az adott vállalat már rendelkezik valamilyen webes fizetési rendszerrel, és szeretnék egységesen azt használni a mobilos vásárlásoknál is.

Habár a közelmúltban több vitás eset is előfordult, az aktuális szabályozás szerint nem kötelező az Apple és a Google saját fizetési rendszerének használata, a lehetséges alternatívák azonban csak kevés vállalkozás számára jelentenek járható utat. Az App Store és a Google Play Store szabályzata csak azt mondja ki, hogy ha lehetőség van alkalmazáson belüli vásárolásokra, annak az adott alkalmazásbolt fizetési rendszerén keresztül kell történnie, azonban nem tiltja azt, hogy a vásárlások teljesen kikerüljenek a mobilalkalmazásból, és a felhasználók a már meglévő webes fiókjukkal bejelentkezve érjék el az extra szolgáltatásokat.

Fontos azonban, hogy ebben az esetben az alkalmazásból nem irányíthatjuk át a felhasználót a webes vásárlásra, sőt, semmilyen linket vagy útmutatót sem helyezhetünk el ehhez sem az alkalmazáson belül, sem az annak használata során megjelenő tartalmakban (pl. az app store leírásban, a regisztrációt visszaigazoló e-mailben, push üzenetekben, stb). Mivel a vásárlásokból befolyó jutalék az alkalmazásboltok elsődleges beviteli forrása, nagyon szigorúan veszik ezen szabályok betartását. Látható, hogy ez a megoldás csak akkor működőképes, ha a szolgáltatás a mobilalkalmazás nélkül is elég népszerű ahhoz, hogy a felhasználók kifejezetten keressék az előfizetés lehetőségét. Ezt a modellt követi több népszerű alkalmazás, pl. a Spotify is.

Tapasztalatunk szerint a már ismert, régóta a piacon levő márkák esetében megfontolható a saját fizetési rendszer használata, kisebb alkalmazások esetén azonban szinte minden esetben érdemesebb a Google és az Apple saját megoldásait választani: ezzel nem csak egy esetleges elutasítás kockázatát csökkenthetjük, de fejlesztési időt és így pénzt is spórolhatunk.

Egy példa előfizetések esetén?

A fentiek alapján lássunk egy konkrét példát, hogyan alakulnak a bevételek.

A példánkban egy freemium modellben működő alkalmazást üzemeltetünk, amelyben a funkciók egy része havi előfizetéssel érhető el. A bevételeket az előzetes felmérések alapján egy 2250-2500 Ft közötti havidíjjal tudjuk maximalizálni, amellyel a felhasználók 2%-át tudjuk fizetős ügyféllé konvertálni. Ha például havi 2 millió Ft-os bevételt szeretnénk elérni, mekkora felhasználószámra van szükségünk, hogy elérjük a kitűzött célt?

Míg a Google Play Store esetében az előfizetési díjakat mi határozhatjuk meg, addig az Apple App Store-ban előre meghatározott árszabások közül választhatunk. A fenti példában szereplő intervallumban két lehetséges ár közül választhatunk: 2290 Ft és 2490 Ft. Ezek közül a példánkban válasszuk a 2490 Ft-os árat, és az egységes felhasználói élmény érdekében a Google Play Store-ban is használjuk ugyan ezt az összeget.

Ebben az esetben az előfizetés havi bruttó 2490 Ft díjából magyarországi vásárlások esetén lejön 529 Ft ÁFA. A maradék 1961 Ft 15%-a, azaz 294 Ft lesz az App Store, illetve a Google Play jutaléka, 1667 Ft pedig a mi bevételünk előfizetésenként. Összesen tehát kb. 1200 előfizetőre van szükségünk a cél eléréséhez, amely a megadott 2%-os konverziós rátával számolva 60 ezer aktív felhasználót jelent.


Olyan csapatot keresel, aki a kezdetektől fogva segítséget nyújt az alkalmazásod megtervezésében, létrehozásában és üzemeltetésében is? Keress minket bátran!